Met mindfulness in je klas meer rust en aandacht!
Heb je zelf een mindfulness training gedaan en wil je dit ook graag inzetten voor je leerlingen in de klas? In de workshop Mindfulness in je Klas leer je hoe je door de dag heen met mindfulness meer aandacht en rust kunt creëren in de klas.
Je gaat aan de slag met collega’s en deskundigen op het gebied van mindfulness en onderwijs. Je komt terug op school met concrete inzichten en werkvormen die je direct kan inzetten.

Mindfulness in de les helpt leerlingen:

  • zich beter te concentreren
  • beter om te gaan met emoties als boosheid, verdriet, frustratie
  • makkelijker te wisselen tussen actie en rust
  • beter om te gaan met prikkels

Kinderen hebben bovendien gewoon plezier in de oefeningen!

De workshop Mindfulness in je Klas
Naast varianten op de ‘bekende’ mindfulness oefeningen op kindniveau, onderzoeken we in de workshop ook hoe dagelijkse momenten in de klas omgevormd kunnen worden tot informele mindfulness oefeningen. Daarmee kan je in je klas bewust omgaan met afwisseling in spanning & ontspanning, fysieke beweging & rust en focus & ruimte.

Er wordt je geen ‘extra lesprogramma’ aangereikt dat je uitvoert in je klas. Jij kent je klas het beste en jij bepaalt welke oefening of insteek op welk moment geschikt is! Zo krijgt het een geïntegreerde plek in de dag. Al met kleine aanpassingen kan je dagelijkse momenten omvormen tot een mindful moment. Daarom gaat mindfulness inzetten samen met, i.p.v. ten koste van, andere belangrijke lesonderdelen.

De workshop biedt een concrete basis, die door de leerkracht al experimenterend uitgebouwd kan worden.

In de workshop:

  • doe je zelf mindfulness oefeningen
  • vertaal je deze mindfulness oefeningen naar jouw leerlingen en situatie
  • oefen je met het begeleiden
  • gaan we in op het ‘voorleven’ van mindfulness in de klas
  • gaan we kort in op de wetenschappelijke achtergrond

Tijdens de middagen werk je aan concrete oefeningen en een aanpak voor in jouw klas. In de tussenliggende periodes probeer je deze uit. Je deelt vervolgens met je vakgenoten en gaat naar huis met een schat aan ervaringen met mindfulness in de klas!

Professionele begeleiding
Er wordt gewerkt onder begeleiding van twee zeer ervaren trainers. Joyce Curnan is deskundige op het gebied van Mindful Schools en is opgeleid volgens dit programma door Amerikaanse grondleggers Megan Cowan en Chris Mc Kenna. Verder heeft zij 30 jaar ervaring in begeleiding van kinderen en ouders binnen de jeugdzorg als ambulant begeleider.
Jessica Barentsen is eigenaar van het Trainingsbureau voor Mindfulness en werkt als adviseur en trainer al 14 jaar voor het onderwijs. Beide zijn mindfulness trainer, opgeleid aan de Hogeschool Utrecht en erkend in de hoogste categorie van de beroepsvereniging VMBN.

Voor wie
Deze workshop is geschikt voor leerkrachten PO die zelf het officiële mindfulness-programma hebben gevolgd en is tevens een goed vervolg van de training Fris voor de Klas.
Mindfulness in je Klas is niet een trucje dat je even inzet om een klas rustiger te krijgen. Als leerkracht is het voorleven heel erg belangrijk; mindful met leerlingen omgaan en vanuit deze intentie ook mindfulness integreren in je dagelijkse leven en lessenpraktijk is essentieel!

Data
Mindfulness in je Klas is een workshop van drie woensdagmiddagen van 14.00 uur tot 18.00 uur.

21 mei, 11 en 25 juni 2014
17 september, 1 en 29 oktober 2014
12 en 26 november en 10 december 2014

Praktische informatie
De studiebelasting is 12 contacturen en 14 uur zelfstandig werk en zelfstudie. Buiten de workshop om worden mindfulness oefeningen in de klas gedaan en wordt hierop gereflecteerd. Daarnaast is dagelijks een half uur mindfulness beoefening (zelf) een onderdeel.
Na afronding van de workshop ontvang je het certificaat ‘Mindfulness in je Klas’

De kosten voor deze workshop zijn € 450,- per deelnemer excl. BTW en incl. materiaalkosten.
Is de workshop een vervolg op Fris voor de Klas of de mindfulness training via het Trainingsbureau voor Mindfulness of via Mindfully, dan zijn de kosten slechts € 360,-!

De locatiekosten zijn € 90,- per deelnemer excl. BTW; Inclusief thee, koffie en een kleine versnapering tijdens de 3 bijeenkomsten.

Neem contact op voor meer informatie of meld je aan!